Interview Natalie

Van HR naar het klaslokaal; een zij-instromer vertelt

Sommige carrièreswitches voelen als een natuurlijke stap. Dat geldt zeker voor Natalie Verschoor, die na een loopbaan in HR besloot het onderwijs in te gaan. Ze is gestart als zij-instromer en combineert binnenkort het werken in de klas met haar opleiding. Wat bracht haar tot deze keuze, welke uitdagingen komt ze tegen en hoe kijkt ze naar de toekomst?

‘Als leerkracht maak je écht het verschil’

Natalie: "Ik ben ooit begonnen in HR omdat ik mensen wilde helpen aan een baan waar ze blij van worden. Maar uiteindelijk miste ik iets: de directe impact. In HR werk je veel met en voor mensen, maar in het onderwijs kun je direct een verschil maken in het leven van kinderen. Die veelzijdigheid en het stukje zingeving spraken me steeds meer aan." Een overstap naar het onderwijs spookte al een paar jaar door haar hoofd, maar de coronaperiode zorgde voor twijfel. Toch bleef het kriebelen, zeker omdat ze door haar werk veel op scholen kwam. "Op scholen voelde ik me meteen thuis. Ik zag mezelf daar onderdeel van uitmaken. Het voelde vertrouwd, mede door de fijne tijd die ik zelf op school heb gehad en die mijn kinderen ook ervaren hebben. Hoe mooi is het om kinderen van nu te helpen een fijne tijd te hebben op school. "

Direct aan de slag als zij-instromer

Om haar keuze goed voor te bereiden, verdiepte Natalie zich breed in het onderwijs en het zij-instroomtraject. Ze sprak met leerkrachten, schoolleiders en collega’s, luisterde naar podcasts zoals Niet lullen maar lesgeven en bezocht verschillende scholen. De keuze voor het traject aan de Haagse Hogeschool was voor haar logisch: "Het is heel praktijkgericht, je leert iets en past het meteen toe in de klas. De eerste periode is intensief. Je staat vanaf dag één voor de klas, met drie maanden dubbele bezetting om zoveel mogelijk te leren. Daarnaast volg je de opleiding en werk je aan je theoretische kennis. Het op maat gemaakte traject zorgt ervoor dat je gericht leert wat je nodig hebt en je coach is er om je daarin te begeleiden."

Vanuit haar HR-achtergrond neemt Natalie waardevolle vaardigheden mee: coaching, feedback geven en begeleiding van nieuwe medewerkers. Ook haar ervaring als handbalcoach en scheidsrechter helpt bij klassenmanagement en het snel schakelen in verschillende situaties. Tegelijkertijd liggen er uitdagingen, vooral op pedagogisch en didactisch vlak. "Wat is mijn invloed als leerkracht op het gedrag van leerlingen? Hoe zorg ik voor differentiatie in de klas? Dat zijn dingen waar ik veel over wil leren."

Op de foto: Natalie ontvangt bloemen van Hester Versleijen, directeur Kindcentrum Zonnestraal, voor het behalen van haar geschiktheidsonderzoek.

Het lerarentekort en de rol van zij-instromers

Het lerarentekort was voor haar niet de hoofdreden om over te stappen, maar wel een extra motivatie. "Ik kwam op scholen en zag de druk op leerkrachten. Ik wilde daar iets in betekenen." Ze ziet zij-instromers als een waardevolle aanvulling op de oplossing voor het lerarentekort. "Het is belangrijk dat mensen met werkervaring en een bewuste motivatie de kans krijgen om in te stromen. Het geschiktheidsonderzoek geeft een goed beeld of iemand geschikt is. Tegelijkertijd moet de voorselectie beter worden geregeld, zodat scholen daarbij ondersteund worden en de juiste mensen instromen en blijven." Goede begeleiding is hierin cruciaal. "Zij-instromers hebben vaak een andere achtergrond en daardoor net andere behoeften. Goede coaching, ruimte om te sparren met andere zij-instromers, een stukje maatwerk tijdens de opleiding en nazorg na de opleiding zijn essentieel. Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling, maar het helpt als de school en opleiding daarin ondersteunen."

Wat is er nodig voor een duurzame carrière in het onderwijs?

"Samenwerking is een van de belangrijkste dingen. Een goede relatie met je duo-partner, je collega’s en leidinggevende is essentieel. En natuurlijk een leuke groep kinderen om mee te werken en een goed contact met de ouders! Daarnaast heb ik ruimte nodig om mezelf te blijven ontwikkelen. Octant is een mooie stichting waar je echt kansen krijgt. Je voelt je onderdeel van een groter geheel en dat motiveert."

Hoe kan het zij-instroomtraject en de werving worden verbeterd?

Natalie ziet mogelijkheden om de instroom van nieuwe leerkrachten beter te organiseren. "De werving kan centraler worden geregeld. Een ‘loket zij-instroom’ binnen de onderwijsregio kan helpen om alle algemene zaken goed uit te zoeken en voor te bereiden. Ook in het selectieproces kan het steviger staan, zodat de juiste mensen de kans krijgen en goed voorbereid starten." En natuurlijk is het van belang dat de subsidie toereikend is voor de begeleiding en opleiding.

Toekomst in het onderwijs

Over een paar jaar hoopt Natalie stevig in haar rol als leerkracht te staan en verder te groeien. "Samenwerking is het allerbelangrijkst: een goede band met collega’s, je duo-partner en schoolleiding maakt dat je met plezier werkt. Ik heb bij Octant de ruimte om me te ontwikkelen en voel me echt onderdeel van een groter geheel."

Tot slot heeft ze nog een tip voor professionals die de overstap overwegen: "Praat met mensen die het traject al doen, met ervaren onderwijsprofessionals en bezoek scholen. Onderwijsprofessionals zijn altijd bereid het gesprek met je aan te gaan en te vertellen over hun ervaringen en kijk op het onderwijs. Het is een intensief traject en terecht het gaat immers om kinderen. Als je gemotiveerd bent en er vol voor gaat, krijg je er direct al enorm veel voor terug."