De XperiO Ontdeklabs van Octant bieden leerlingen van al onze Octantscholen de mogelijkheid om zelf wetenschap en technologie te ontdekken en er actief mee aan de slag te gaan. In XperiO leren kinderen werken met nieuwe technologische materialen in een omgeving waarin ze worden uitgedaagd om zelf te ontdekken en te creëren. ICT, wetenschap & techniek, onderzoekend en ontwerpend leren komen samen in het lesaanbod van XperiO. Ontdekken, onderzoeken, ontwerpen, bouwen, proberen en programmeren; het kan allemaal in XperiO!
Het eerste weekend van oktober stond geheel in het teken van wetenschap en technologie. Op zaterdag opende Octant de deuren van één van de twee XperiO ontdeklabs, waarbij bezoekers een fascinerend kijkje achter de schermen kregen. Met het thema "Hoe houden tandwielen de wereld draaiend?" was er volop vermaak en educatie voor jong en oud.
Dit jaar nam Octant voor de zesde keer deel aan het landelijke Weekend van de Wetenschap. In het XperiO ontdeklab op Kindcentrum Zonnestraal konden bezoekers deelnemen aan uiteenlopende activiteiten. De belangstelling was groot; bezoekers kwamen niet alleen uit Den Haag en Pijnacker-Nootdorp, maar ook uit omliggende plaatsen zoals Rotterdam, Poeldijk en zelfs Ouddorp.
Tandwielen en robots
Tijdens dit evenement maakten bezoekers kennis met verschillende robots, technieken en apps die in de lessen van XperiO worden gebruikt. Daarnaast werden workshops gegeven over de werking van tandwielen en het bouwen van robots. Deze interactieve activiteiten werden geleid door leerlingen en medewerkers van diverse Octantscholen en kindcentra. Octant werkte deze editie samen met TU Delft (quantum mechanica) en Makerminds.
Stimuleren van 21e-eeuwse vaardigheden
Regelmatig bezoeken leerlingen van alle Octantscholen en kindcentra de XperiO ontdeklabs in Ypenburg en Pijnacker, waar ze 21e-eeuwse vaardigheden leren en ontdekken.
----------------
Hoe houden tandwielen de wereld draaiend?
Tandwielen lijken misschien simpel, maar ze zijn de stille helden die onze wereld draaiend houden. Van horloges tot automotoren, tandwielen zorgen ervoor dat alles soepel werkt. Hoe doen ze dat? Tandwielen werken door tanden die in elkaar grijpen. Als één tandwiel draait, zet het een ander tandwiel in beweging. Dit zorgt voor een efficiënte overdracht van kracht en snelheid. Kom naar het XperiO ontdeklab en leer alles over de werking van tandwielen.
Zaterdag 5 oktober 2024, 11.00-15.00 uur
Oeverwallaan 116, Ypenburg (Den Haag) (dependance naast hoofdgebouw Octantschool Zonnestraal)
Toegang is gratis en met vrije inloop.
In het XperiO Ontdeklab worden verschillende activiteiten georganiseerd. Verschillende activiteiten en demonstraties zijn deze editie gericht op tandwielen; hoe werkt het? De TU Delft en Makerminds organiseren workshops, het belooft een inspirerende dag te worden!
Verder op het programma:
Wil je ook een kijkje komen nemen en je laten inspireren, dan ben je van harte welkom tussen 11.00 en 15.00 uur op XperiO, locatie Zonnestraal in Ypenburg (Den Haag). De toegang is geheel gratis!
In XperiO maken leerlingen èn leerkrachten kennis met nieuwe (ICT) technische materialen en doen ze vaardigheden en kennis op die met het gebruik ervan samenhangen. XperiO wordt flexibel ingericht worden om verschillende lessen en workshops mogelijk te maken. ICT is geen doel, maar een middel. Het wordt bijvoorbeeld ingezet om te leren in logische stappen te denken (computational thinking) en het creatief denken te stimuleren. XperiO biedt voldoende mogelijkheden om met wetenschap & techniek aan de slag te gaan door zelf te bedenken, te ontwerpen en te bouwen (maker education).
Er worden lessen gegeven over het oplossen van (maatschappelijke) problemen, zoals het verminderen van zwerfafval. Leerlingen bedenken zelf mogelijke oplossingen en gaan daarna met het ontwerpen ervan aan de slag. Dit ontwerp (van een robot bijvoorbeeld) wordt weer de hoofdrol in een Stop Motion filmpje die ze zelf bedenken en maken. Zo komen heel veel 21e eeuwse vaardigheden en (creatieve) denkprocessen samen. Doordat de kinderen meestal in tweetallen werken, komen daar ook veel vaardigheden bij kijken. Het zijn leerzame, en vooral leuke en uitdagende lessen!
In XperiO zijn de lessen en workshops opgebouwd rond een bepaald thema en hebben ze een specifiek focuspunt, zoals het aanleren van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend leren of ontwerpend leren. Een greep uit het jaarlijks aanbod: stroomcircuits, programmeren met robots, construeren met Lego, knikkerbanen, Stop Motion filmpjes maken en nog veel meer.
Lian Gielisse aan het woord in een artikel over ontwerpend leren als onderdeel van Wetenschap en Technologie, dé pijler van Octant.
Bron: NVOX.
Het doel van XperiO is leerkrachten met hun leerlingen enthousiast te maken voor wetenschap en technologie en ze te inspireren om dit ook zelf (meer) in hun lessen te gaan doen. Leerkrachten zien in XperiO toepassingen van 21e eeuwse vaardigheden, onderzoekend- en ontwerpend leren en wat dit met hun leerlingen doet. Ze doen kennis en ervaringen op in het geven van W&T lessen en krijgen handvatten en lessuggesties mee om dit in de klas ook mogelijk te maken met de middelen die aanwezig zijn. De wisselwerking tussen XperiO, de klas en school is erg belangrijk om integratie van W&T in het lesaanbod van de scholen mogelijk te maken. Wetenschap en Techniek is een belangrijk en uitdagend speerpunt voor Octant.
De XperiO Ontdeklabs zijn op twee locaties te vinden:
Ackerweide, Gantellaan 7 in Pijnacker.
Zonnestraal, Oeverwallaan 108 in Ypenburg (Den Haag).
Bent u ook geïnteresseerd in XperiO? Neem dan gerust contact op met Lian Gielisse. Zij verzorgt de lessen en coördineert XperiO. Dit kan per email: l.gielisse@octant.nl
Volg ons ook op Facebook: XperiO Ontdeklab